fredag, mars 21, 2008

Ett mynt har två sidor...

Det verkar som om påskbrasan har fått skön fyr så här i påsktider. Har fått trevlig feedback på ett inlägg för nån vecka sedan. Det känns kul att det jag skriver engagerar.
Mode är ett begrepp med många sidor. Tanken jag ville förmedla med mitt inlägg (13/3) var dock inte att jag ratar mode som bransch på något sätt. Däremot skjuter man liksom sig själv i foten ibland. Att hävda att mode handlar om frihet att klä sig som man vill är en stor illusion. Att hävda att man inte låter sig påverkas är inte riktigt sant. Det finns både undersökningar och forskningsrapporter som visar just detta.
Vem är det som en modebloggare tjänar pengar av. Får hon/han bara pengar av någon för att dennes blogg har många läsare? Nej! Det är givetvis företag med vinstintresse som betalar pengar åt denne. Det kan till exempel handla om klädföretag och tidningar som genom att betala pengar och ge gratiskläder gör det möjligt att livnära sig på verksamheten. Vad man i detta fall bör ha klart för sig är att de som sitter på kapitalet på så sätt kan styra vad som ska skrivas. För om bloggaren slutar skriva, eller väljer att inte skriva om sina investorers intressen har hon/han inga pengar att vänta. Att säga att bloggaren i detta fall har en egen vilja är en sanning med modifikation. Visst påverkas man av sin omgivning. Precis som alla arbetstagare i de flesta fall försöker göra ett gott arbete för att tjäna sin lön, gör också bloggare som tjänar pengar på sin verksamhet mesta möjliga för att pengarna ska fortsätta strömma in på kontot.
Modebloggaren blir liksom en bricka i ett spel. Om man inte känner till denna koppling är man ute och cyklar lite tycker jag. Den är kanske inte så tydlig, men ur marknadsföringssynpunkt totalt klockren. För blotta ögat ser det ju ut som om bloggaren som skrivit texten gjort det ur en objektiv synvinkel. I själva verket har personen skrivit något som denne tjänar pengar på, från någon som vill framhäva sina produkter/tankar.


Efter gårdagkvällens skandal i Frölundaborg är det med kluvet medvetande man tillbringar denna långfredag. För just nu känns det verkligen som väntan inför den sjunde och avgörande matchen är lååång. Det som kunde gått FBKs väg igår får nu vänta till påskaftonen. Det är väldigt trist att nu i efterhand höra hur alla hockeyexperter så här i efterhand är enade om att det tolkningsmässigt skulle varit 5-5 och sudden. Det är inte ofta alla är enade i en sak.
Att sticka under stolen är dock inte faktum att FBK tjänar grova pengar på att arrangera den sjunde och avgörande matchen i Karlstad. Visst skulle det vid seger där bli en kort vila inför första semin, men allt har sina för och nackdelar. Personligen tror jag dock att Vargarna helst hade vunnit i en sudden igår och då fått påskhelgen för att vila sig lite efter en tuff serie mot The Indians. Var själv och bevittnade den tredje matchen i Frölundaborg. Grishockey varvades med finlir, precis som ett slutspel ska vara. Det tar på krafterna. Den som tjänar mest på att det nu blir en sjunde match är motståndaren som väntar i semifinal.

Gårdagens citat: "Någon i sekretariatet måste ha fått teknisk utlösning" (Lars Gunnas "LG" Jansson i P4, efter skärtorsdagens hockeyskandal i Frölundaborg).

Inga kommentarer: